关键词: interventional embolization intracranial aneurysm matrix metalloproteinase-9 myeloperoxidase neuroenolase

来  源:   DOI:10.5937/jomb0-44364   PDF(Pubmed)

Abstract:
UNASSIGNED: To analyzes the changes in serum levels of matrix metalloproteinase-9 (MMP-9), neuroenolase (NSE), myeloperoxidase (MPO) and prognostic factors in patients with intracranial aneurysm (IA) undergoing interventional embolization at different treatment times.
UNASSIGNED: A retrospective analysis was made of 200 IA patients admitted to our department from January 2018 to June 2021 was performed. All patients underwent interventional embolization. According to the timing of surgery, the patients were divided into an early group (n=120, onset to surgery ≤72 h) and a delayed group (n=80, onset to surgery >72 h). The effect of embolization, complications and neurological deficit scale (NDS) scores were compared between the two groups. Serum MMP-9, NSE and MPO levels were compared before and after surgery, and the prognosis of all patients within 2 years after surgery was assessed by the Glasgow outcome scale (GOS) and divided accordingly into the good prognosis group (n=147) and the poor prognosis group (n=53) accordingly, and the prognostic factors influencing the patients were analyzed univariately and multifactorially.
UNASSIGNED: Cilj je bio da se analiziraju promene u serumskim nivoima matriks metaloproteinaze-9 (MMP-9), neuroenolaze (NSE), mijeloperoksidaze (MPO) i prognostičkih faktora kod pacijenata sa intrakranijalnom aneurizmom (IA) koji su podvrgnuti interventnoj embolizaciji u različitim vremenima lečenja.
UNASSIGNED: Urađena je retrospektivna analiza 200 pacijenata sa IA koji su primljeni na naše odeljenje od januara 2018. do juna 2021. godine. Svi pacijenti su podvrgnuti interventnoj embolizaciji. Prema vremenu operacije, pacijenti su podeljeni u ranu grupu (n=120, početak operacije ≤72 h) i odloženu grupu (n=80, početak operacije >72 h). Efekat embolizacije, komplikacije i rezultati skale neurološkog deficita (NDS) su upoređeni između dve grupe. Nivoi MMP-9, NSE i MPO u serumu su upoređeni pre i posle operacije, a prognoza svih pacijenata u roku od 2 godine nakon operacije procenjena je Glasgov skalom ishoda (GOS) i prema tome podeljena u grupu sa dobrom prognozom (n=147) i grupa sa lošom prognozom (n=53) shodno tome, a prognostički faktori koji utiču na pacijente analizirani su univarijantno i multifaktorski.
UNASSIGNED: Nakon operacije, stopa potpune embolije bila je veća u ranoj grupi nego u odloženoj grupi (P<0,05). Nakon operacije, nije bilo statističke značajnosti u poređenju pojedinačnih stopa komplikacija u obe grupe (P>0,05). U 3d, 1 mesec i 6 meseci nakon operacije, rezultati NDS pacijenata u obe grupe su bili niži od onih pre operacije, a poređenje NDS rezultata pacijenata u obe grupe u različitim vremenskim tačkama je bilo statistički značajno ( P<0,05). Posle operacije, nivoi MMP-9, NSE i MPO u serumu su bili niži u obe grupe nego pre operacije, a bili su niži u ranoj grupi nego u odloženoj grupi (P<0,05). Rezultati GOS-a su pokazali da je u roku od 2 godine nakon operacije bilo 97 i 23 slučaja sa dobrom i lošom prognozom u ranoj grupi i 54 i 26 slučajeva sa dobrom i lošom prognozom u odloženoj grupi, respektivno, a stopa dobre prognoze u ranoj grupi grupa je bila veća od one u odloženoj grupi (P<0,05). Multifaktorska analiza je pokazala da su odložena operacija, aneurizma u zadnjoj cirkulaciji, širina vrata aneurizme >4,5 mm, stepen III-IV po Fisheru, stepen III-IV Hunt-Hess i hipertenzija nezavisni faktori rizika za lošu prognozu nakon interventne embolizacije IA (P <0,05).
UNASSIGNED: Rana interventna embolizacija kod pacijenata sa IA može poboljšati njihovu potpunu stopu embolizacije i smanjiti nivoe MMP-9, NSE i MPO u serumu; odložena operacija, aneurizma u zadnjoj cirkulaciji, širina vrata aneurizme >4,5 mm, Fisher stepen III-IV, Hunt-Hess stepen III-IV i hipertenzija su snažno povezani sa lošom prognozom nakon interventne embolizacije kod pacijenata sa IA.
摘要:
暂无翻译
公众号